Huidproblemen

Acné

Wat is acne?

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Met deze medische term wordt een chronische ontsteking van een talgklier aangegeven. In de pubertijd heeft bijna iedereen last van acne. De verschijningsvormen van acne variëren sterk. Zo zijn er comedonen (open comedonen ook wel  mee-eters genoemd en gesloten comedonen die als witte bolletjes onder de huid aanwezig zijn), papels (rode bultjes), pustels (puisvormige bultjes), nodule en cysten (onderhuidse ontstekingen). 

Verergeren van acne kan leiden tot vorming van acnelittekens en/of hyperpigmentatie (donkere vlekken) op de huid. Acne kan daarom een grote invloed op de kwaliteit van het leven hebben. Na de puberteit neemt de aanwezigheid van acne sterk af, maar soms heeft deze aandoening langdurige chronische karakter of ontstaat op de latere leeftijd.

 

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat door combinatie van factoren. Behalve in de handpalmen en op de voetzolen bevat de huid talrijke talgklieren die huidsmeer (talg) produceren. Talg beschermt de huid o.a. tegen bacteriën en virussen en houdt haar soepel. Omdat de aanwezigheid van talgklieren, respectievelijk de talgproductie het grootste is in het gelaat, op de rug en op de borst, komt acne het meest op deze plaatsen voor.

 

Factoren die een belangrijke rol spelen in acnevorming zijn:

  • een verhoogde talgproductie (de talgklier wordt door de androgenen – mannelijke hormonen gestimuleerd, voornamelijk in de pubertijd);
  • stoornis in het verhoorningsproces (afschilferen) waardoor het talgklierkanaal verstopt raakt;
  • toename van bacteriën in het talgklierkanaal door de verstopping;
  • hormonale invloeden (menstruatie, zwangerschap, hormonale afwijkingen) en andere oorzaken (stress, bepaalde geneesmiddelen, zoals oliehoudende of chloorhoudende producten; sterke klimaatwisselingen etc).

 

Acnetherapie

Acne is een aandoening met een chronisch karakter die niet snel geneest.

De behandeling door de huidtherapeut wordt vaak gecombineerd met de behandeling van een arts (huisarts of dermatoloog) en varieert per persoon. Het is vaak een langdurig behandeltraject waarin een patiënt een eigen actieve bijdrage kan leveren.  

 

Acne_littekens_voor.jpgAcne_littekens_na.jpg

Acnelittekens voor en na 6 behandelingen (Microneedling)

 

Acnetherapie door de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 

Vergoeding

Voor vergoedingen lees hier