Huidproblemen

Huidoneffenheden

Wat zijn huidoneffenheden? 

Onder huidoneffenheden vallen veel huidafwijkingen die op de huid liggen. Denk bijvoorbeeld aan moedervlekken of steelwratten. Huidoneffenheden kunnen goedaardig of kwaadaardig en soms besmettelijk zijn. Bijna iedereen heeft huidoneffenheden, maar sommigen ervaren ze als zeer cosmetisch storend. Huidoneffenheden kunnen aangeboren zijn of in de loop van de tijd ontstaan.

 

Welke soorten huidoneffenheden zijn er?

Fibroom (steelwratje) en dermatofibroom zijn  veel voorkomende goedaardige gezwellen die uit bindweefsel bestaan. Meestal zijn ze kleiner dan 1 cm. De voorkeurlokalisaties zijn de hals, de nek, de oksels en de romp. Fibroom heeft meestal huidskleur, dermatofibroom kan van geel tot lichtbruin verkleurd zijn.

 

Dermatosis papulosa nigra wordt door kleine bruine en zwarte bultjes in het gelaat en op de nek gekenmerkt. Deze goedaardige aandoening komt vooral bij de mensen met donkere huid voor.

 

Verruca seborrhoica (ouderdomswrat) is een goedaardige, ruwe, wratachtige plek op de huid die zeer dun en plat (vooral in het gezicht) of halfbolvormig kan zijn. De kleur van een ouderdomswrat varieert van huidskleur tot donkerbruin. De voorkeurlokaties zijn romp (vooral nek en oksels), gelaat en handruggen.

 

Zonbeschadigde huid komt vaak voor bij zonliefhebbers. De collageen- en elastinevezels van de huid worden aangetast en beschadigd door de UV-straling van het zonlicht. Als gevolg daarvan, vermindert het zelfherstellende vermogen van de huidcellen. Daardoor gaat het natuurlijk verouderen van de huid sneller. Behalve rimpels kunnen er op de vaak blootgestelde plaatsen ook bruine vlekken (lentigo solaris) en ouderdomswratten ontstaan. Zonliefhebbers hebben ook een verhoogde kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen.

 

Mogelijke behandelmethoden bij huidoneffenheden zijn:


Vergoeding 

Voor vergoedingen lees hier