Huidproblemen

Littekens

Wat is een litteken? 

Een beschadigde huid (wond) probeert zich te herstellen. Als gevolg van dit proces ontstaat een litteken (bindweefsel). Bindweefselvorming gebeurt meestal als de huid dieper dan de epidermis (de bovenste laag van de huid) wordt beschadigd. Soms geneest een wond niet goed. Dit kan o.a. komen door een infectie, slechte doorbloeding van het wondgebied of een slechte algemene conditie. Daarnaast zijn er plaatsen op het lichaam waar wonden moeilijk genezen.

 

Wondgenezing 

Allereerst is er de ontstekingsfase. Deze duurt tot 5-7 dagen na het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint het bindweefsel, met name het collagene vezel, aan te maken.

Daarna komt de regeneratiefase. Deze duurt vanaf de vijfde tot de 21ste dag. Tijdens deze fase gaan bloed- en lymfevaatjes, collagene vezels en zenuwen zich herstellen.

Ten slotte is er de rijpingsfase. Deze begint na drie weken en kan heel lang duren (maanden en soms langer dan een jaar).

 

Welke soorten littekens zijn er? 

buiklittekens.jpgLittekens worden onderscheiden in ‘normaal’, ‘atrofisch’, ‘hypertrofisch’ en keloïd.

Een normaal litteken is een litteken waarvan men geen last heeft. Het is wit- of donkergekleurd, ligt op hetzelfde niveau als de huid, is soepel en niet pijnlijk of gevoelig.

 

Een atrofisch litteken ziet er erg dun en ingetrokken uit. Dit komt omdat de massa van het weefsel is afgenomen als gevolg van te weinig collageenaanmaak. Het litteken is zeer rekbaar en niet pijnlijk of gevoelig. Striae en acnelittekens zijn voorbeelden van atrofische littekens.

 

Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Dit litteken is stug, roze/rood/paarsgekleurd, jeukt, doet pijn en/of trekt vaak en heeft een verhoogde temperatuur. Het ontstaat als gevolg van een verhoogde collageenaanmaak.

 

Een keloïd is een hypertrofisch litteken dat zich uitgebreid heeft tot het gezonde weefsel eromheen.

 

Mogelijke behandeling bij littekens zijn:

  • Littekenmassage om jeuk, pijn, verkleving en hypertrofie in het littekenweefsel te verminderen en de doorbloeding te bevorderen;
  • Aanbrenging van een littekencreme, siliconenpleisters of gel om jeuk, roodheid, stugheid en hypertrofie van het littekenweefsel te verminderen;
  • Microneedling en/of mesotherapie om doorbloeding en de aanmaak van collageen en elastine in de huid te  bevorderen;
  • Chemische peelings om doorbloeding in het littekenweefsel te bevorderen en zo het littekenweefsel te versoepelen en af te vlakken; 
  • Nano-dermabrasie om littekens te vervagen;
  • Camouflagetherapie om het litteken door speciale crèmes minder/niet zichtbaar te maken.
 

Zelfmanagement 

Als het litteken jeukt of pijn doet, kunt u het beste ervan afblijven. Om het litteken thuis zelf te masseren kan de huidtherapeut u massagrepen aanleren.

 

Vergoeding 

lees hier

 

Tarieven

lees hier