Huidproblemen

Overbeharing

Wat is overbeharing?hypertrichose_rug.jpg

Van overbeharing is sprake wanneer op een bepaalde plaats te veel of te dikke haren groeien. Overmatige haargroei kan zowel praktische als emotionele problemen in het dagelijkse leven veroorzaken. Bij vrouwen gaat het meestal om overbeharing in het gelaat, de bikinilijn, de oksels en de benen en bij mannen om overmatige haargroei op rug, schouders, borst en buik.

Er zijn twee vormen van overbeharing te onderscheiden: hypertrichose en hirsutisme.

 

Onder Hypertrichose (foto1) valt bovengemiddelde haargroei op de lichamelijke delen waar haargroei gewoon is. Denk bijvoorbeeld aan armen, benen en romp.

Hypertrichose komt zowel bij vrouwen als bij mannen en kan erfelijk zijn of door de medicatie veroorzaakt worden. Meestal ontstaat hypertrichose in de puberteit.

 

Onder  Hirsutisme (foto 2) valt haargroei waarbij een “mannelijk” beharingspatroon zich ontwikkelt bij vrouwen. Denk bijvoorbeeld aan baardstreep, bovenlip, hals, borst, buik en liesstreken. Op deze plekken groeien bij vrouwen normaal gesproken geen haar of alleen maar donshaar. Op benen en armen groeit het haar tevens meer dan “normaal”  en heeft het vaak een grove structuur en een donkere kleur.overbeharing_gelaat.jpg

 

Hoe ontstaat overbeharing?

Haargroei hangt o.a. van hormonen af. Bij hirsutisme hebben sommige vrouwen een verhoogde hoeveelheid androgenen (mannelijke hormonen). Maar in meeste gevallen ligt de oorzaak van hirsutisme in overgevoeligheid van het haarzaakje voor een normale hoeveelheid androgenen. De oorzaak van hirsutisme kan onderzocht worden door een huisarts of een medisch specialist.

Hypertrichose kan aangeboren zijn of wordt door sommige medicijnen veroorzaakt (o/a medicijn bij borstkanker en overgangklachten).

 

Behandelingen

In principe kunnen alle gebieden van het lichaam waar men het haar als storend ervaart, behandeld worden. Er bestaan verschillende methoden van ontharing. Tot definitieve haarreductie behoren elektrische epilatie en laserontharing. Welke van deze behandeling het beste voor u is, wordt tijdens het intakegesprek door de huidtherapeut bepaald.

 

Vergoeding

Voor vergoedingen lees hier