Huidproblemen

Pigmentstoornissen

Wat zijn pigmentstoornissen? 

Pigment (ook wel melanine genoemd) is een donkerbruine kleurstof die in bepaalde huidcellen – melanocyten – constant wordt aangemaakt. Zowel de huidskleur als de kleur van het haar en de iris van ogen hangt vooral af van de hoeveelheid melanine. Door zonlicht produceren pigmentcellen meer melanine en wordt de huid bruin. Melanine beschermt de huid tegen de zon.

Door verschillende reden wordt melanine soms anders dan normaal in de huid verdeeld. Dit leidt tot het ontstaan van een lichtere of een donkere verkleuring, pigmentstoornissen.

 

 hyperpigmentatie_voorhoofd.jpg

Een donkere verkleuring van de huid wordt ‘hyperpigmentatie’ genoemd en ontstaat als de pigmentcellen heel actief zijn en veel pigment aanmaken. Bij een lichtere verkleuring ‘hypopigmentatie’ daarentegen zijn de pigmentcellen niet zo actief waardoor zij weinig pigment maken. Met andere woorden, bij pigmentstoornissen zit er te veel of juist te weinig pigment in de huid.Hyperpigmentatie 

Voorbeelden van hyperpigmentatie (donkere huidverkleuring) zijn melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie, ouderdomsvlekken (lentigo solaris). 


Melasma (ook zwangerschapmasker genoemd) wordt gekenmerkt door bruine, grillig begrensde verkleuring in het gelaat. Melasma komt vooral bij vrouwen, maar zelfs de mannen kunnen melasma hebben. De oorzaak heeft te maken met de gevoeligheid van de pigmentcellen op hormonen bij zwangerschap of pilgebruik. Onder de invloed van zon wordt deze pigmentstoornissen nog erger. 


Postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) zijn donkere plekken die ontstaan na genezen van kleine wondjes, huidirritaties of ontstekingen (bijvoorbeeld acne). Deze pigmentstoornis komt vaker voor bij mensen met een donkere huidskleur en kan langdurig bij hen blijven bestaan. Bij een donker huidtype is PIH moeilijker te behandelen door de verhoogde kans op verschuivingen van het pigment in de huid eromheen.


hyperpigmentatie.jpgOuderdomsvlekken (lentigo solaris, lentigo senilis) komen vaak voor bij mensen vanaf middelbare leeftijd als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. De handrug en het gezicht zijn favoriete plekken voor lentigo. Eenmaal ontstaan, verdwijnen deze bruine vlekken  niet meer vanzelf. Ze kunnen soms groot worden. Ouderdomsvlekken zijn goedaardig, maar kunnen wel eens kwaadaardig worden. De vlek is dan niet meer egaal van kleur en structuur, maar grillig gehyperpigmenterd en ruw. In dat geval moeten deze plekken door de huisarts nagekeken worden.

 

Hypopigmentatie

Voorbeelden van hypopigmentatie (lichtere huidverkleuring) zijn albinisme, vitiligo en pityriasis versicolor.

  • Albinisme is een erfelijke aandoening. Mensen met albinisme hebben te weinig pigment in de huid en verbrandt snel in de zon. Hun huid is heel licht (blond tot spierwit) en wordt niet bruin in de zon. Hun ogen en haar zijn ook licht gekleurd. 
  • Bij vitiligo heeft huid de witte plekken waar het pigment ontbreekt. De witte plekken zijn vaak symmetrisch en zitten meestal op het gezicht, handen of in oksels. Mensen van elke huidskleur kunnen dit krijgen. 
  • Pityriasis versicolor (een oppervlakkige schimmelaandoening) wordt gekenmerkt door lichte (soms bruine) schilferende plekjes vooral op het bovenlichaam en armen. 

Behandelingen van pigmentstoornissen in onze praktijk:

 

Zelfmanagement

Bij neiging tot pigmentvorming is het raadzaam om de huid goed te beschermen tegen het zonlicht. Dat kan, bijvoorbeeld, door de juiste zonneproducten met hoge SPG factoren te gebruiken.

 

Vergoeding 

Voor vergoedingen lees hier.

 

Tarieven

lees hier