Huidproblemen

Pseudofolliculitis barbae

Wat is pseudofolliculitis barbae? 

Pseudofolliculitis barbae (beter bekend als scheerirritatie) is een chronische huidafwijking die als gevolg van het scheren ontstaat. Die komt voornamelijk voor bij mannen met dikke en krullige haren. Ook vrouwen die hun onderbenen, oksels- en/of schaamharen scheren, kunnen dit ervaren. De verschijnselen van deze aandoening zijn rode bultjes of puistjes die op de geschoren lichaamsdelen (baardstreek, oksels, schaamstreek, onderbenen enz) optreden.

 

Hoe ontstaat het? 

Gekrulde haren kunnen na het scheren in de huid terugkrullen of teruggroeien. Daardoor kunnen zo genoemde ‘ingegroeide’ haren een ontstekingsreactie in de huid veroorzaken.

In de loop van de tijd ontstaan kleine littekentjes en donkere vlekken (hyperpigmentatie) op deze plekken. Veel patiënten met pseudofolliculitis barbae ervaren deze als zeer cosmetisch storend en kunnen daar een psychologisch probleem mee hebben.

 

Behandeling 

Laserontharing en elektrische epilatie zijn twee behandelmethoden die toegepast kunnen worden. Deze zijn echter aanvullend bij de behandeling van een huisarts of dermatoloog.

 

Bij Huidtherapie Verdronkenoord wordt de behandeling van patiënten met pseudofolliculitis barbae op verwijsbrief van een huisarts of een medische specialist uitgevoerd.

 

Door laserontharing of elektrische epilatie worden haarzaakjes geleidelijk vernietigd om zo de oorzaak (ingegroeide haren) van deze aandoening weg te nemen. 

 

Zelfmanagement 

Als u aanleg tot ingegroeide haar hebt, kunt u het best niet dagelijks scheren, maar om de dag. Haren hoeven niet te kort afgeschoren worden. Het is raadzaam om haarlengte tussen de 0,5 en 1,0 mm over te laten om teruggroei te voorkomen.

  

Vergoeding 

Voor vergoeding lees hier.