Huidproblemen

Striae

Wat zijn striae?

IMG_0267.jpgStriae of striemen zijn strepen (atrofische littekens) op het lichaam. Favoriete plekken van striae zijn borsten, buik, dijen, binnenzijde bovenbenen, bovenarmen.

Striae die tot 6 maanden oud zijn (zogenoemde ‘jonge striae’) zijn strepen van rood-paarse kleur. Ze zien er wat zigzaggend uit en lopen parallel aan elkaar. De lengte en de breedte van die strepen kan sterk variëren. In de loop van de tijd  bleekt de kleur van de striae. Oude striae hebben parelmoerachtige kleur en worden van zichzelf minder opvallend.

Striae zijn volledig onschuldig maar worden vaak  als cosmetisch storend ervaren.

 

Hoe onstaan striae?

Striae kunnen ontstaan doordat de huid in korte tijd veel wordt uitgerekt. Bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen op de buik of borsten of bij bodybuilders op de armen, benen of borst. Niet alleen mensen met overgewicht hebben kans op striae, ook bij pubers en adeloscenten komt striae voor op bijvoorbeeld de dijen, billen en borsten. Striae kunnen ook ontstaan bij sommige hormonale aandoeningen (bijv. syndrome van Cushing) en bij gebruik van sommige medicijnen.

Bij striae wordt door te grote spanning het onderhuids bindweefsel verscheurd. De bovenste laag van de huid (de epidermis) blijft echter intakt.

In alle gevallen vindt de aanmaak van collageen en elastine in de huid niet in volledige mate plaats.  Daardoor neemt de stevigheid en elasticiteit van de huid af. Bij onstaan van striae speelt ook erfelijkheid een grote rol.

 

Hoe worden striae behandeld?

Striae kunnen minder opvallend worden door cosmetische behandelingen die zorgen voor een betere doorbloeding in de huid en de aanmaak van collageen en elastine bevorderen.

Ook kan de huid eventueel ingesmeerd worden met oliën die collageen bevatten.

 

Welke behandelingen voor striae bieden wij aan in onze praktijk?

 

Tarieven

lees hier