Huidproblemen

Vaatafwijkingen

Wat zijn vaatafwijkingen?

Couperose, rode adertjes, zichtbare gesprongen vaatjes in het gelaat of op de benen: er worden verschillende termen gebruikt om de vaak storende, opvallende en ontsierende bloedvaatjes in het gelaat of op de benen te benoemen. Ze kunnen gecamoufleerd worden door make-up, maar meestal wil men er gewoon definitief vanaf. Dit geldt niet alleen voor bloedvaatjes in het gelaat, maar ook voor de duidelijk zichtbare fijne adertjes op de benen en onderbenen.

 

Welke soorten vaatafwijkingen komen vaak voor? 

 

couperose_gelaat.jpgCouperose is te herkennen aan uitgezette rode en/of blauwe vaatjes (teleangiëctasieën)  in het gelaat, vooral op de neus, wangen en kin. Couperose is een onschuldige vaataandoening die door aanleg ontstaat. Door de wandverslapping worden de oppervlakkige huidvaatjes wijder en zichtbaar. Daarnaast  kunnen  sommige gewoonten en/of  leefstijl (bijv. roken en alcoholgebruik) van invloed zijn op het ontstaan van couperose. Ook het lichaam te veel aan de zon of aan grote temperverschillen blootstellen kan van invloed zijn.

Bij couperose kunnen mensen klagen over branderig of prikkeling gevoel. Soms gaat couperose gepaard met rosacea – een aandoening die door het verschijnen van rode papels, pukkeltjes en puistjes wordt gekenmerkt.

 

Spider naevus lijkt veel op een spinnetje. In het centrum zit een relatief grote vaatbult waaruit kleine adertjes – ‘pootjes’ – uitwaaieren. Het is een onschuldige vaataandoening met voorkeurslokalisaties in het gelaat, op de hals, decolleté, onderarmen en handruggen.

 

Wijnvlekken (naevus flammeus)  - is een aangeboren vaatafwijking met een onbekende oorzaak. De huidvaatjes zijn sterk verwijd en uitgezet en wat dieper in de huid gelegen. Ze vormen een soort vlekken van lichtroze tot paarse kleur. Deze zijn meestal in het gezicht en op de hals aanwezig, maar ze kunnen ook op de andere delen van het lichaam aanwezig zijn. Men ervaart wijnvlekken vaak cosmetisch storend.

 

Mogelijke behandelingen bij vaatafwijkingen zijn:

 

Vergoeding 

Voor vergoedingen lees hier

 

Tarieven

lees hier